ENA ΩΡΑΙΟ ΒΡΑΔΥ ΜΕ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ

Α. ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΙΤΟΥΛΕΣ ΜΕ ΑΠΛΑ ΥΛΙΚΑ



















ΥΛΙΚΑ:
400 ml. ζεστό νερό
4  και 1/2  φλιτζανιού  αλεύρι  για ψωμί ή για τσουρέκια (560  γρ), ίσως  και  λίγο παραπάνω   
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
4 κουταλιές της σούπας λάδι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2  κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
1 φακελάκι   ξερή μαγιά  7-9  γρ. 
λίγο  αλεύρι για  όλες τις  χρήσεις  για   το  άνοιγμα    

Λαδάκι για  το  τηγάνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 
·                     Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε όλα τα υγρά συστατικά. Προσθέτουμε τη μαγιά, τη  ζάχαρη και  το αλάτι. Προσθέτουμε   το αλεύρι λίγο-λίγο και ζυμώνουμε  για 7-8 λεπτά  μια μαλακιά, που δεν κολλάει και,  απαλή ζύμη σαν το αυτί μικρού παιδιού . (εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασκευστή για 15  λεπτά ).
·                     Στη συνέχεια αφήνουμε τη  ζύμη  να  ξεκουραστεί   και να ανέβει  για  45 λεπτά  με  1   ώρα.
 Οταν  πια  ξεκουραστεί  και  ανέβει  η ζύμη μας  κόβουμε σε κομμάτια ίσου μεγέθους την  ζύμη,  περίπου  το  καθένα 100  γρ  και τα αφήνουνε  για κανά 20 λεπτο  να  ανέβουν,  πάλι  σκεπασμένα .

Aνοίγουμε  με  τον  πλάστη  της  πίτες  μας τις τρυπάμε λίγο  με το πιρούνι 
Σε αντικολλητικό τηγάνι  με  μια  κουταλιά  του  γλυκού  λάδι  ή και χωρίς  λάδι  ψήνουμε  σε  σιγανή  φωτιά ..  (π.χ. αν η κουζινα έχει  1-9 στο στην αρχή στο 7 και μετά την πρώτη στο 6) για 3-4  λεπτά από κάθε πλευρά  και,


Έτοιμες!!


Β. ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ ΚΕΜΠΑΠ


Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το κεμπάπ

·         Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει.
·         Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
·         Βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
·         Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και τα βάζουμε στο τηγάνι.
·         Στη συνέχεια προσθέτουμε το φρέσκο θυμάρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.
·         Τέλος, βάζουμε την πάστα ντομάτας, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και περιμένουμε 2 λεπτά μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
·         Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ξερό θυμάρι, την κανέλα, το μπαχάρι, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και το τσιμένι.
·         Προσθέτουμε τα υλικά από το τηγάνι στο μπολ με τον κιμά και βάζουμε τη φρυγανιά και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
·         Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
·         Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες για να μαριναριστεί καλά ο κιμάς. Μπορεί να   μείνει στο ψυγείο έως 2 μέρες.
·         Στη συνέχεια παίρνουμε 2-3 κ.σ. από τον κιμά και τον πλάθουμε με τα χέρια μας.
·         Παίρνουμε δύο ξυλάκια για σουβλάκια και απλώνουμε τον κιμά ώστε να απλωθεί κατά μήκος τους. Το πιέζουμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας για να ψηθεί καλά μέχρι μέσα.
·          Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τον υπόλοιπο κιμά μέχρι να έχουμε 6 κεμπάπ.
·         Βάζουμε ένα τηγάνι με ραβδώσεις σε δυνατή φωτιά. Πασπαλίζουμε τα κεμπάπ με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ώστε να μην κολλήσουν στο τηγάνι και τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.

Για το σερβίρισμα
·         Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά χωρίς ελαιόλαδο.
·         Κόβουμε το κρεμμύδι σε 4 κομμάτια και χωρίζουμε τα φύλλα του. Τα βάζουμε στο τηγάνι και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά να πάρουν χρώμα.
·         Αφαιρούμε από τη φωτιά και τα βάζουμε σε ένα ξύλο κοπής. Πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. μαϊντανό.
·         Μεταφέρουμε το ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
·         Κόβουμε τις τομάτες στη μέση και τις βάζουμε στο τηγάνι, από την κομμένη πλευρά. Τις αφήνουμε να ψηθούν για 2-3 λεπτά.
·         Κόβουμε 4 ψημένες πίτες για σουβλάκι σε 4 κομμάτια, τις βάζουμε στο ξύλο κοπής και προσθέτουμε από πάνω τα κεμπάπ.
·         Βάζουμε στο τέλος και τις ντομάτες.
·         Σερβίρουμε με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, γιαούρτι και πάπρικα

Πηγές: 1. https://plathozymarakia.blogspot.gr/2016/07/blog-post_13.html
2. https://akispetretzikis.com/el/categories/kreas/giaoyrtloy-kempap


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνη μόνος/η μου Μαστιχέλαιο

ΥΠΕΡΟΧΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΟΥΤΟ (ΣΥΝΤΑΓΗ)

Λικέρ ρόδι σε 10 μόλις λεπτά!