ENA ΩΡΑΙΟ ΒΡΑΔΥ ΜΕ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ
Α. ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΙΤΟΥΛΕΣ ΜΕ ΑΠΛΑ ΥΛΙΚΑ
ΥΛΙΚΑ:
400 ml. ζεστό
νερό
4 και 1/2 φλιτζανιού αλεύρι για ψωμί ή
για τσουρέκια (560 γρ), ίσως και λίγο παραπάνω
1 κουταλιά
της σούπας ξύδι
4 κουταλιές
της σούπας λάδι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι
του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια
του γλυκού ζάχαρη
1 φακελάκι ξερή
μαγιά 7-9 γρ.
λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το άνοιγμα
λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το άνοιγμα
Λαδάκι
για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
·
Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε όλα τα
υγρά συστατικά. Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο και ζυμώνουμε για 7-8 λεπτά μια μαλακιά, που δεν κολλάει και, απαλή
ζύμη σαν το αυτί μικρού παιδιού . (εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασκευστή για
15 λεπτά ).
·
Στη
συνέχεια αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να
ανέβει για 45 λεπτά με 1 ώρα.
Οταν πια ξεκουραστεί
και ανέβει η ζύμη μας κόβουμε σε κομμάτια ίσου μεγέθους
την ζύμη, περίπου το καθένα 100 γρ και τα
αφήνουνε για κανά 20 λεπτο να ανέβουν, πάλι
σκεπασμένα .
Aνοίγουμε με τον πλάστη
της πίτες μας τις τρυπάμε λίγο με το πιρούνι
Σε αντικολλητικό τηγάνι με
μια κουταλιά του γλυκού λάδι ή και χωρίς
λάδι ψήνουμε σε σιγανή φωτιά .. (π.χ. αν η
κουζινα έχει 1-9 στο στην αρχή στο 7 και μετά την πρώτη στο 6) για
3-4 λεπτά από κάθε πλευρά και,
Έτοιμες!!
Β. ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ ΚΕΜΠΑΠ
Για το κεμπάπ
·
Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει.
·
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
·
Βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι και
προσθέτουμε το κρεμμύδι.
·
Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και τα βάζουμε στο τηγάνι.
·
Στη συνέχεια προσθέτουμε το φρέσκο θυμάρι, χαμηλώνουμε
τη φωτιά και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.
·
Τέλος, βάζουμε την πάστα ντομάτας, ανακατεύουμε με μία
ξύλινη κουτάλα και περιμένουμε 2 λεπτά μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
·
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ξερό θυμάρι, την
κανέλα, το μπαχάρι, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και το τσιμένι.
·
Προσθέτουμε τα υλικά από το τηγάνι στο μπολ με τον
κιμά και βάζουμε τη φρυγανιά και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
·
Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι να
ομογενοποιηθούν τα υλικά.
·
Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε
στο ψυγείο για 6 ώρες για να μαριναριστεί καλά ο κιμάς. Μπορεί να
μείνει στο ψυγείο έως 2 μέρες.
·
Στη συνέχεια παίρνουμε 2-3 κ.σ. από τον κιμά και τον
πλάθουμε με τα χέρια μας.
·
Παίρνουμε δύο ξυλάκια για σουβλάκια και απλώνουμε τον
κιμά ώστε να απλωθεί κατά μήκος τους. Το πιέζουμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας για
να ψηθεί καλά μέχρι μέσα.
·
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τον
υπόλοιπο κιμά μέχρι να έχουμε 6 κεμπάπ.
·
Βάζουμε ένα τηγάνι με ραβδώσεις σε δυνατή φωτιά.
Πασπαλίζουμε τα κεμπάπ με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ώστε να μην κολλήσουν στο τηγάνι
και τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
Για το σερβίρισμα
·
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά χωρίς
ελαιόλαδο.
·
Κόβουμε το κρεμμύδι σε 4 κομμάτια και χωρίζουμε τα
φύλλα του. Τα βάζουμε στο τηγάνι και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά να πάρουν χρώμα.
·
Αφαιρούμε από τη φωτιά και τα βάζουμε σε ένα ξύλο
κοπής. Πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. μαϊντανό.
·
Μεταφέρουμε το ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε
1 κ.σ. ελαιόλαδο.
·
Κόβουμε τις τομάτες στη μέση και τις βάζουμε στο
τηγάνι, από την κομμένη πλευρά. Τις αφήνουμε να ψηθούν για 2-3 λεπτά.
·
Κόβουμε 4 ψημένες πίτες για σουβλάκι σε 4 κομμάτια, τις βάζουμε στο ξύλο κοπής
και προσθέτουμε από πάνω τα κεμπάπ.
·
Βάζουμε στο τέλος και τις ντομάτες.
·
Σερβίρουμε με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, γιαούρτι και
πάπρικα
Πηγές: 1. https://plathozymarakia.blogspot.gr/2016/07/blog-post_13.html
2. https://akispetretzikis.com/el/categories/kreas/giaoyrtloy-kempap
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου