ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Ο Έλληνας «μάγος» των μεταμοσχεύσεων
Αναστάσιος Σπηλιόπουλος
Μετά την υπόκλιση ολόκληρου το πλανήτη στον Έλληνα χειρούργο που “σκοτώνει” τους καρκινικούς όγκους, αλλά και την αποθέωση από την ίδια τη Google στο παιδί θαύμα από την Άρτα που έφτιαξε ειδικά γυαλιά για τυφλούς σειρά έχει ο Ανάστασιος Σπηλιόπουλος. Άλλος ένας Έλληνας που αποδεικνύει ότι ο λαός μας δεν είναι τεμπέλης και “άχρηστος” όπως θέλουν οι δανειστές να τον παρουσιάζουν. Άλλος ένας Έλληνας που σώζει ζωές στο εξωτερικό και αναγκάζει μεγάλη μερίδα να υποκλιθεί μπροστά στα πόδια του.
Ο Αναστάσιος Σπηλιόπουλος διετέλεσε Διευθυντής του τμήματος Θωρακοχειρουργικής και Ενδοκρινολογίας στην κλινική Des Grangettes στη Γενεύη, και αν και συνταξιοδοτήθηκε πριν λίγα χρόνια, χειρουργεί ακόμα. Ο κ. Σπηλιόπουλος το 1993 έκανε την πρώτη μεταμόσχευση πνευμόνων στην Ελβετία. Στο ενεργητικό του έχει περισσότερες από 500 μεταμοσχεύσεις νεφρών, 147 πνευμόνων και 20.000 χειρουργικές επεμβάσεις στο θυρεοειδή αδένα. Το 1996 πραγματοποίησε διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων και παγκρέατος σε έναν 27χρονο Ελβετό, και για το λόγο αυτό τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία με την απονομή του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Τιμής.
Κατάγεται από την Πάτρα, και με τη βοήθεια του πατέρα του, φιλολόγου και συγγραφέα, σπούδασε στην Ιατρική του Μονπελιέ. Έφυγε από την Πάτρα για το Μπρίντεζι, κι από κει μέσα σε ελάχιστο χρόνο βρέθηκε στα έδρανα της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της πόλης. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στα 24 του χρόνια, και από εκεί γνώρισε σε ένα συνέδριο έναν καθηγητή από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ο οποίος του πρότεινε να εργαστεί μαζί του. Ο Αναστάσιος Σπηλιόπουλος αποδέχθηκε την πρόταση δύο χρόνια πιο μετά, θέλοντας να ολοκληρώσει πρώτα τη θητεία του στην Ελλάδα. Σε ηλικία 30 ετών είχε τη θέση του διευθυντή στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Για ένα διάστημα μετακόμισε στη Βοστόνη, όπου ακολούθησε ειδίκευση στη θωρακοχειρουργική, και επέστρεψε τελικά στη διεύθυνση της πανεπιστημιακής θωρακοχειρουργικής κλινικής. Ο ίδιος, σύμφωνα με το ethnos.gr, υποστηρίζει πως έχει περάσει περισσότερες ώρες στο χειρουργείο παρά στο κρεβάτι του, με προσωπικό ρεκόρ τις 6 μεταμοσχεύσεις σε ένα Σαββατοκύριακο. Το 1993 έκανε την πρώτη μεταμόσχευση πνευμόνων στην Ελβετία, ενώ φαίνεται ότι ακολούθησε τα χνάρια του παππού του, ο οποίος το 1889 έχτισε το νοσοκομείο της Πάτρας με δικά του χρήματα, και τιμήθηκε τότε από τον Γεώργιο τον Α΄ με το παράσημο του Τάγματος του Σωτήρα.
Κάποτε, ο Αναστάσιος Σπηλιόπουλος συναντήθηκε με τον αείμνηστο πολιτικό Θανάση Κανελλόπουλο, όταν ο τελευταίος είχε μεταβεί στη Γενεύη για λόγους ιατρικούς. «Ήταν ένας πανέξυπνος άνθρωπος, που μιλούσε πολλές γλώσσες», θυμάται ο ίδιος. «Με ρώτησε, λοιπόν, γιατί δεν επιστρέφω στη χώρα μας», και τότε, του απάντησα: «Μήπως φταίτε εσείς οι πολιτικοί που δεν γυρίσαμε ποτέ στην Ελλάδα; Εγώ δεν ήθελα να μείνω υποχρεωτικά εδώ, αλλά μου προσέφεραν αυτό που κανείς δεν μου πρότεινε στη χώρα μου, παρά τις προσπάθειες που έκανα… Ξέρετε, στα 30 μου, ήμουν ήδη υπεύθυνος του τομέα μεταμοσχεύσεως νεφρών στο Νοσοκομείο της Γενεύης και στα 37 μου ανέπτυξα για πρώτη φορά στην Ελβετία το Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεως Πνευμόνων».
Ο κ. Σπηλιόπουλος έρχεται στην Ελλάδα περίπου έξι φορές τον χρόνο και πηγαίνει στο «καταφύγιό» του, έξω από την Πάτρα, στο Καστρίτσι, μαζί με τις δυο του κόρες και τα πέντε εγγονάκια του.
--
Ο Ελληνας χειρουργός που σκοτώνει τους όγκους
Γιώργος Λαδάς
Μετά το παιδί θαύμα από την Άρτα που έφτιαξε τα ειδικά γυαλιά για τυφλούς και ανάγκασε ολόκληρη Google να υποκλιθεί, μία ακόμη ευχάριστη είδηση έρχεται για να μας ανακουφίσει λίγο από την καθημερινότητα και να μας υπνεθυμίσει ότι οι Έλληνες μπορούν και πετυχαίνουν πράγματα!
Σημαντική επιτυχία λοιπόν σημειώνει μία μέθοδος που χρησιμοποιεί επικεφαλής θωρακοχειρουργός στο Βασιλικό Νοσοκομείο Μπρόμπτον του Τσέλσι, Γιώργος Λαδάς. Πρόκειται για μία συσκευή λέιζερ, η οποία καταστρέφει τελείως καρκινικούς όγκους στους πνεύμονες, μεγάλους όσο σχεδόν ένα γραμματόσημο, «σημαδεύοντάς» τους με ακτίνες φωτός που έχουν ενέργεια ισοδύναμη με 70 φούρνους μικροκυμάτων.
Εχοντας λάβει την πρώτη του εκπαίδευση στην Ελλάδα, ο Λαδάς έφυγε για τη Βρετανία, όπου εργάζεται από το 1994. Σύμφωνα με την Daily Mail, ο Ελληνας επιστήμονας έχει πραγματοποιήσει από το 1997 εκατοντάδες παραδοσιακές επεμβάσεις αφαίρεσης μεταστατικών όγκων στους πνεύμονες, μια διαδικασία η οποία είναι εξαιρετικά αργή, καθώς μπορούσε να διαρκέσει έως και 12 ώρες, μέχρι τη στιγμή, που άρχισε να εφαρμόζει τη νέα τεχνική.
Το λεγόμενο «λέιζερ των πνευμόνων», που κοστίζει περίπου 120.000 λίρες, επιτρέπει τη συντόμευση της επέμβασης και παραμονής στο νοσοκομείο, καθώς και την ταχύτερη ανάνηψη των ασθενών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ιδέα αφαίρεσης όγκων με λέιζερ πρωτοεμφανίστηκε στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Η συσκευή του Λαδά εκπέμπει ενέργεια 70.000 βατ ανά τετραγωνικό εκατοστό, παράγοντας θερμοκρασία μέχρι 7.000 βαθμούς Κελσίου , με αποτέλεσμα ο όγκος να εξατμίζεται τελικά και να εξαφανίζεται τελείως. Στη διάρκεια της επέμβασης, όλοι πρέπει να φορούν ειδικά προστατευτικά γυαλιά για να αποφύγουν τυχόν βλάβη στα μάτια τους από το λέιζερ.
Ο Γ. Λαδάς, εκπαιδεύτηκε στη Γερμανία και Αυστρία στη νέα τεχνική, ενώ πριν προχωρήσει στην εφαρμογή της μεθόδου, πήρε σχετική άδεια από την αρμόδια επιτροπή του βρετανικού νοσοκομείου, η οποία διασφαλίζει την ασφάλεια των ασθενών.
--
Πηγή: http://www.alexiptoto.com/%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CF%82/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου