Λαγάνα παραδοσιακή με μαγιά
Υλικά
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 300 γραμ. αλεύρι σκληρό
• 30 γραμ. μαγιά φρέσκια
• 600 γραμ. χλιαρό νερό
• 80 γραμ. ελαιόλαδο
• 25 γραμ. αλάτι
• 20 γραμ. ζάχαρη ή 1 1/2 κ.γ. μέλι
* 2 κουταλιές ταχίνι
• Λίγο γλυκάνισο
• 100 γραμ. σουσάμι για πασπάλισμα
• (εναλλακτικά 500 γραμ. άσπρο σουσάμι και 50 γραμ. μαύρο.
• 600 γραμ. χλιαρό νερό
• 80 γραμ. ελαιόλαδο
• 25 γραμ. αλάτι
• 20 γραμ. ζάχαρη ή 1 1/2 κ.γ. μέλι
* 2 κουταλιές ταχίνι
• Λίγο γλυκάνισο
• 100 γραμ. σουσάμι για πασπάλισμα
• (εναλλακτικά 500 γραμ. άσπρο σουσάμι και 50 γραμ. μαύρο.
Εκτέλεση
Σ᾿ ένα μπώλ βάζουμε την μαγιά και, την τρίβουμε.
Βράζουμε τον γλυκάνισο σε λίγο νερό και αφήνουμε να κρυώσει.
Προσθέτουμε 100 γρ. χλιαρό νερό, τη μισή ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε 3 - 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός.
Βράζουμε τον γλυκάνισο σε λίγο νερό και αφήνουμε να κρυώσει.
Προσθέτουμε 100 γρ. χλιαρό νερό, τη μισή ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε 3 - 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και μια ψιλή κουβερτούλα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 15′ λεπτά, να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα αλεύρια κοσκινισμένα και κάνουμε μία λακούβα στη μέση.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το χυλό της μαγιάς, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι γύρω - γύρω, ώστε να μην έρθει σε επαφή απευθείας με την μαγιά, γιατί επηρεάζει το φούσκωμα της ζύμης.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το χυλό της μαγιάς, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι γύρω - γύρω, ώστε να μην έρθει σε επαφή απευθείας με την μαγιά, γιατί επηρεάζει το φούσκωμα της ζύμης.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μαζεύοντας το αλεύρι, με κυκλικές κινήσεις, από τα τοιχώματα του μπολ, προς το κέντρο.
Προσθέτουμε λίγο - λίγο το χλιαρό νερό με γλυκάνισο, το μέλι και το ταχίνι μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη, ελαστική και μαλακή, που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Προσθέτουμε λίγο - λίγο το χλιαρό νερό με γλυκάνισο, το μέλι και το ταχίνι μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη, ελαστική και μαλακή, που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Πασπαλίζουμε τον πάτο του μπολ με λίγο αλεύρι, βάζουμε τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και μια ψιλή κουβερτούλα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Λαδώνουμε μια λαμαρίνα και με τα δάχτυλά μας αρχίζουμε να το απλώνουμε, για να του δώσουμε το σχήμα της λαγάνας.
Όταν την απλώσουμε, με το χέρι μας την βρέχουμε με λίγο νερό και την πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
Σκεπάζουμε ξανά την λαγάνα, με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για 30', να φουσκώσει πάλι.
Σκεπάζουμε ξανά την λαγάνα, με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για 30', να φουσκώσει πάλι.
Όταν φουσκώσει, την πατάμε με τα δάχτυλά μας και τις κάνουμε βαθουλώματα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 170°C, για 30' - 40' περίπου, ανάλογα με την κουζίνα μας, ώσπου να ροδοκοκκινίσει.
Όταν την βγάλουμε, την ακουμπάμε σε καθαρή πετσέτα, ή σε σχάρα να κρυώσει.
Όταν την βγάλουμε, την ακουμπάμε σε καθαρή πετσέτα, ή σε σχάρα να κρυώσει.
Πηγή: https://www.facebook.com/groups/495130630524501/?fref=nf
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου