ΣΠΑΘΟΛΑΔΟ, ΒΑΛΣΑΜΟΛΑΔΟ

Το σπαθόλαδο  περιέχει σε μεγάλη ποσότητα το σπαθόχορτο, γνωστό και ως βαλσαμόχορτο και ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας ώστε να αποκτήσει το κόκκινο χρώμα. 

Το σπαθόλαδο κρατάει περίπου δύο χρόνια από τη στιγμή που θα παραχθεί, ενώ το καλύτερο είναι να καταναλωθεί μέσα σε έναν χρόνο.

Το συγκεκριμένο φυτό ανθίζει κάθε Μάιο για έναν μήνα περίπου διακρίνεται από το έντονο κίτρινο χρώμα του. 

Μελέτες που έχουν γίνει απέδειξαν ότι έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές και επουλωτικές, ενώ βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση της ισχιαλγίας, των ρευματικών πόνων και των πόνων των αρθρώσεων κι έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες. Παράλληλα δρα ως ασπίδα προστασίας από την κατάθλιψη.
Επίσης, με το σπαθόλαδο γίνονται επαλείψεις ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονά ή μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με διαποτισμένη γάζα. Επίσης, είναι ιδανικό για κάθε θεραπευτικό ή χαλαρωτικό μασάζ – μπορεί να εμπλουτισθεί με αιθέρια έλαια ανάλογα. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πόσιμο, καθώς συνιστάται ιδιαιτέρως για τις κολίτιδες, την επώδυνη πέψη και τις ξινίλες του στομάχου.
Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες, το χρησιμοποιούσαν προκειμένου να θεραπεύσουν τις πληγές τους μετά τις μάχες, αλλά και το έλκους του στομάχου και την κατάθλιψη. Σήμερα, στις ΗΠΑ, μετά από ένα πρόγραμμα του ABC News τον Ιούνιο του 1997, το υπερικό έγινε το πιο δημοφιλές φυτό, το εναλλακτικό «πρόζακ» (Ladose), για την ήπια και μέτρια κατάθλιψη. Χρησιμοποιείται επίσης ως αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες. Ήδη, το 1994 στη Γερμανία, συνταγογραφήθηκαν συνταγές για 20 εκατομμύρια ασθενείς. Μόνο στη Μοντάνα των ΗΠΑ καλλιεργούνται σήμερα 500.000 στρέμματα φυτού.


Συνταγή σπαθόλαδου (Πως φτιάχνουμε σπαθόλαδο)

Το σπαθόλαδο ή βαλσαμέλαιο είναι προιόν που παράγεται από το φυτό σπαθόχορτο ή υπερικόν και από ελαιόλαδο. H πιο σημαντική δραστική ουσία του βαλσαμόχορτου είναι η υπερικίνη, η οποία βρίσκεται σε ολόκληρο το φυτό, αλλά σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στις ανθισμένες κορυφές του, (που όμως, όταν παραγίνουν, χάνουν τις ιδιότητές τους).

 Αν γνωρίζουμε το βότανο, μαζεύουμε τα ώριμα άνθη, (η άνθηση αρχίζει από τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο), δηλαδή αυτά που έχουν κοκκινίσει, ή κοντεύουν να κοκκινίσουν, αλλιώς αγοράζουμε από καταστήματα με βότανα και βιολογικά.


Mαζεύεται φρέσκο στις αρχές του καλοκαιριού.

Αφού ξεχωρίσουμε τα λουλούδια του σπαθόχορτου τα βάζουμε μέσα σε ένα γυάλινο βάζο. Στη συνέχεια γεμίζουμε το βάζο μας με ελαιόλαδο τόσο όσο να καλύψει τα λουλούδια μας. Κλείνουμε το βάζο μας με ένα καπάκι και το τοποθετούμε σε σκιερό αλλά ζεστό μέρος για 40 -60 μέρες. Το ελαιόλαδο στο βάζο μας θα αρχίσει να αλλάζει χρώμα μετά απο λίγες μέρες και να μεταμορφώνεται από πράσινο σε βαθύ κόκκινο. Όταν περάσουν οι μέρες σουρώνετε το περιεχόμενο του βάζου ώστε να απομακρύνετε τα λουλούδια από το βαθυκόκκινο σπαθόλαδο.

--
Θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα εάν αντί σκιερού μέρους βάλετε το βαζάκι στον ήλιο( μέσα σε μια χάρτινη σακκούλα) για 40 μέρες.
--
Προσοχή: Επειδή η Υπερικίνη (Hypericin), που έχει το φυτό είναι φωτοευαίσθητη ουσία, σε ορισμένα δέρματα μπορεί να προκαλέσει αντίδραση φωτοευαισθησίας και φωτοδερματίτιδα, που εκδηλώνεται με δερματικούς ερεθισμούς. Γι᾿ αυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε το βαλσαμέλαιο, μόνο όταν δεν θα βγούμε στον ήλιο, ή τις βραδινές ώρες.
---
Πηγή: FB/Ειρ. Κρητικού/Γ. Ζαφειροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνη μόνος/η μου Μαστιχέλαιο

ΥΠΕΡΟΧΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΟΥΤΟ (ΣΥΝΤΑΓΗ)

Λικέρ ρόδι σε 10 μόλις λεπτά!