ΦΑΒΑ Η ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΗ !
Σ' ένα μεγάλο σουρωτήρι ρίξτε 2 φλυτζάνια φάβα και ξεπλύνετε με άφθονο νερό.
Βάλτε τη στη κατσαρόλα, σκεπάστε τη με νερό βρύσης και επειδή η φάβα θέλει ξάφρισμα (όπως και τα ρεβίθια), όταν πάρει βράση και αφρίσει, αφήστε τη περίπου 5 λεπτά αφαιρώντας επιφανειακά τον αφρό και ανακατεύοντας, και μετά από το 5λεπτο, σουρώστε τη και ξεπλύνετε τη καλά καλά, όπως και την κατσαρόλα.
Ξαναρίξτε τη στην κατσαρόλα και προσθέστε 3 φλυτζάνια ζεστό νερό και 1 μεγάλο κρεμμύδι ... χοντροκομμένο, αν πρόκειται να κάνετε στο τέλος τη φάβα αλοιφή με μπίμερ ή ψιλοκομμένο, αν πρόκειται να αφήσετε τη φάβα να λιώσει, όσο λιώσει μόνη της.
Συνήθως, μετά από 30-35 λεπτά βράσιμο ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΦΩΤΙΑ, αρχίζει και "σπάει", οπότε θέλει συχνό ανακάτεμα (και έλεγχο στο νερό), να γίνεται χυλός που σιγά σιγά πήζει.
Ρίξτε λίγο λάδι (θα βάζετε πάντα και στο πιάτο, οπότε βάλτε λίγο), αλάτι, λευκό πιπέρι, λίγο κύμινο και ξύσμα από ένα λεμόνι! Βράστε 5-10 λεπτά ακόμα και ... έτοιμη (εδώ την κάνετε αλοιφή αν θέλετε).
ΤΡΟΠΟΙ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ
1. Παντρεμένη, με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, ρίγανη, λαδάκι και λεμονάκι (η φάβα έχει λάκκο και τα καταπίνει), σαν συνοδευτικό πιάτο στο τραπέζι !
2. Η φάβα είναι λεμονάτη ! Άρα, συνοδεύει άνετα σαν κύριο πιάτο, ένα λεμονάτο κοτόπουλο ή χοιρινό ή ακόμα και ψητά θαλασσινά (σουπιές, καλαμάρια) !
3. Γκουρμέ, "φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και κάπαρη" !
Κόψτε 2-3 κρεμμύδια σε φέτες και "καραμελώστε" τα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, με 1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη και 1 κουταλιά της σούπας κρέμα ξύδι βαλσαμικό ! Θέλει περίπου 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ! Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρέστε τα, ρίξτε στα γλάσα τους δυο κουταλιές της σούπας κάπαρη και τηγανίστε την για 2-3 λεπτά περίπου ! Στο πιάτο, πάνω από τη φάβα ... απίθανο !
Κόψτε 2-3 κρεμμύδια σε φέτες και "καραμελώστε" τα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, με 1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη και 1 κουταλιά της σούπας κρέμα ξύδι βαλσαμικό ! Θέλει περίπου 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ! Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρέστε τα, ρίξτε στα γλάσα τους δυο κουταλιές της σούπας κάπαρη και τηγανίστε την για 2-3 λεπτά περίπου ! Στο πιάτο, πάνω από τη φάβα ... απίθανο !
4. Αφήστε τη φαντασία σας να ταξιδέψει ... ταιριάζει πολύ με παντζάρια (το βολβό), με χταπόδι στιφάδο και δοκιμάστε να πρωτοτυπήσετε (πχ φαβοκεφτέδες, όπως ρεβυθοκεφτέδες) !
Πηγή: FB/ Γιωργος Γεωργιαδης
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου